בנייה בישראל מעוגנת תחת לא מעט חוקים, הגדרות ותוכניות בניין-עיר לכל עיר ויישוב, כאשר בכל אחד מאותם מעגלים ישנם קריטריונים כאלו ואחרים האמורים לשמור לא רק על תחום ואזור הבנייה אלא על התמונה הכוללת של היישוב אזור והמדינה. לצד כל אלו הביקוש עבור שטחים בישראל רק הולך ועולה עם השנים, דבר שמצריך ממשלות ישראל השונות להמציא פתרונות כדוגמת התחדשות עירונית, הפשרת קרקעות ועד להצעות חוק כאלו ואחרות. אבל בכדי שכל אדם יוכל להגדיל את הבית בו הוא גר, יש לבצע מספר בדיקות בכדי להבין מה הן זכויות הבניה לאותו נכס או אזור.

מה זה זכויות בניה?
זכויות בניה אינן מוגדרות על פי חוק כזה או אחר, אלא מעוגנות בידי פסיקות תקדימיות של בתי המשפט אך הן מתגבשות המחלקות המקומיות לתכנון ובינוי וכוללות גם כן את תוכנית בניין-עיר. אך הזכויות הללו בעצם קובעות את ייעודו של השטח, באיזה חלק ניתן לבנות עליו, עד כמה קומות ניתן לבנות באותו השטח ואיזה מרחק צריך להישמר בין אזור אחד לאחר. אפשר לומר כי הזכויות הללו בעצם משקפות את ערכו הכלכלי של הנכס, בעזרתו ניתן להסיק מה הם השימושים שניתן לעשות בו, מכך נגזרת(אך עם לא מעט פרמטרים) שווי של הנכס, התועלת הכלכלית ממנו וכו.
איך לבדוק זכויות בניה
בדיקת זכויות בנייה כללית של הנכס ניתן לבצע בקלות באתר האינטרנט של הרשות המקומית או באתר של "רשות המקרקעים בישראל". המידע שניתן להשיג באתרים אלו יהיה בעיקר כללי, אבל ניתן גם להגיש דף מידע על פי סעיף 119 א'. לאלו הרוצים לעשות זאת בדרך הישנה, ניתן לפנות אל הרשות המקומית ולקבל את התיק בצורה פיזית. עם זאת בהוצאת מידע מסוג זה מומלץ להיוועץ עם אנשי מקצוע על מנת לקבל את יתר המידע, שכן המידע מהרשויות יכלול נתונים כמו תוכניות לשטח, ייעדו השימושים, מדיניות הרשות המקומית ועוד. אך מידע זה יכול להיות די בסיסי ועל כן היוועצות עם איש מקצוע, תוכל לתרום גם בקבלת מידע רחב יותר וגם הבנה מעמיקה יותר של הזכויות.