
מי שקורא היום את העיתונות המודפסת או הדיגיטלית כנראה לא מכיר את העיתון הראשון, ועד כה היחידי, שהוציא לאור מקובל. הצצה לעיתון זה, עיתון "האומה" שהוציא לאור הרב יהודה אשלג בשנת 1940, יכולה להטיל אור על האחריות שחש מקובל כלפי כל העולם וגם לתת לנו כיוון שבו אנחנו צריכים ללכת גם היום, 80 וקצת שנים יותר מאוחר.
הרב אשלג פותח במאמר מערכת ומזכיר את ההשפעה של מלחמת העולם השנייה על העם היהודי ועל האנושות, השפעה שבאותם שנים החלה להתברר על כל זוועותיה ופונה בקריאה לאיחוד כללי של כל זרמי העם. ללא ספק זו נקודה ראשונה שגם היום רלוונטית – איך מאחדים את העם "מכל הזרמים", כך כינה אותם הרב אשלג, ופועלים למען העם והעולם ללא מחלוקות מפלגתיות ואחרות. הרב אשלג קורא לכל הזרמים להתאחד מאחורי ה"תרבות העתיקה שלנו" וזאת קריאה רלוונטיות היום יותר מתמיד.
במאמר הבא כותב הרב אשלג על מבנה חברה האנושית ועל מקומו של היחיד בה, גם באופן כללי אבל עם דגש מיוחד על עם ישראל ועל תפקידו בעולם. הרב אשלג פורס באופן ברור ונהיר את היחס בין "היחיד והאומה", כפי שהוא קורא למערכת הזו, ואת מה שנדרש מהיחיד על מנת לקיים את האומה באופן בריא. עם דימויים שקל לעקוב אחריהם, כמו להשוות את האומה לגוף האדם, הרב אשלג מראה באופן מדעי מה צריך לקרות על מנת שהאומה שלנו תתפקד באופן הנכון.
בהמשך עוסק הרב אשלג בשאלה שאפשר למצוא היום בכל מהדורות החדשות ובמאמרי המערכת בעיתונים – במילים שלו, יש צורך למצוא "פתרון לשאלת איחוד האומה על זרמיה". כאשר המצב כיום הוא שיש יותר מפלגות מאשר אזרחים, הפתרון לבעיה הזו נחוץ אפילו יותר מאשר לפני 80 שנה בזמן שנכתבו לראשונה. קל לקורא להבחין שיש קשר חזק בין המאמר על היחס בין היחיד לאומה לצורך לאחד את האומה על כל זרמיה, ובימים אלה שבהם הקיטוב כבר כל כך מובחן כדאי לנו לחזור ולקרוא את העיתון שכתבו מקובלים ויתכן ששם נמצא את התשובות לשיפור המצב שלנו.