שתלים דנטליים נחשבים לאופציה טיפולית להחלפת שיניים חסרות בחולים חסרי שיניים או עם שיניים בעיתיות. במצבים קליניים רבים, נפח עצם לא מספק הוא הגורם שמגביל השתלת שתלים דנטליים רגילים. קיימות מספר טכניקות כירורגיות ליצירת נפח עצם נאות שכולל השתלות עצם, הרמת סינוס והעברה עצבית. אך תהליכים אלול לוקחים לא מעט זמן, עולים המון כסף וגם כרוכים באי נעימות רבה. ניתוחים אלו לעיתים מצריכים מקצועיות טכנית גבוהה ועלולים לגרור סיבוכים משמעותיים לאחר הניתוח כגון ספיגה של השתלים, כאבים עזים או הפרעות נוירו-חושיות. השתלת שתלים קצרים מהווה בשנים האחרונות חלופה פשוטה יותר, זולה ומהירה יותר לשיקום השיניים ולחסוך התעסקות כירורגית מיותרת.

ההגדרה של שתלים דנטליים קצרים עדיין שנויה במחלוקת במחקרים רבים. כלומר איזה אורך שתל מוגדר כשתל קצר ומאיזה אורך הוא נחשב שתל סטנדרטי? שתלים דנטליים בעלי אורך של פחות מ-10, 8 או 7 מ"מ מוגדרים כשתלים קצרים במחקרים שונים. בסקירה זו אתייחס לשתלים באורך של 8 מ"מ או פחות נחשבים כשתלים קצרים משום שאלו גם גדלי השתלים עליהם קיימת יותר ספרות רפואית ומחקרים.
לאורך השנים נעשו לא מעט השוואות שיטתיות בין שתלים קצרים לשתלים סטנדרטיים בלסתות האחוריות, בלסת העליונה או בלסת התחתונה בין אם מדובר בהשוואות בין מושתלים שונים או בין מושתלים לבין קבוצות ביקורת. יש גם שאלה האם השתלות נעשו במושתלים שעברו השתלת עצם או לא. משום שמרבית המושתלים של שתלים קצרים לא עברו השתלות עצם אז לעיתים קשה להבין מה המרכיב של השתלת העצם בתהליך.
הסיבה לכך נובעת בין היתר מכך שאחת המטרות היא להעריך את אובדן העצם השולי (MBL) של שתלים קצרים (4 עד 8 מ"מ) בהשוואה לשתלים סטנדרטיים (גדולים מ-8 מ"מ) בלסתות עם שיניים. בנוסף ניתן כיעד משני לבחון את שיעור ההצלחה, הסיבוכים והכישלונות של שתלים קצרים מול שתלים סטנדרטיים.
ניתוח רגישות
ניתוח רגישות שימש במחקרים כדי להעריך את ההשפעה של התוצאות על פי האיכות המחקרית בקריטריונים שונים. כדי לנסות לדלות מסקנות שאינן מסתמכות אך ורק על מחקר יחיד או מוגבל.
תוצאות
ניתן לומר כי השוואות מסוג זה שניסו להעריך את ה-MBL של שתלים קצרים (4 עד 8 מ"מ) ושל שתלים סטנדרטיים (גדולים מ-8 מ"מ) בלסתות נטולות שיניים. סיפקו לא מעט תובנות על ההצלחה של שתלים קצרים ועל ההצלחה שלהם והחסכון בסיבוכים לעומת שתלים רגילים. מחקרים שונים גם מצביעים על תוכניות טיפול מסוימות שעדיפות יותר ובעלות סיכויי הצלחה גבוהים יותר בעת השימוש בשתלים קצרים.